Oyma makinasının doğru seçimi, heykel ve mezar taşları üretimiyle uğraşan granit imalathanesi sahibi için çok önemli. Bu kararın ne kadar doğru olacak, ekipmanın işletim özellikleri ne kadar doğru değerlendirilecek o kadar böyle bir imalathanenin verimliliği ve karlılığı olacak.

Kendinizin veya törensel ürünler yerel piyasası ihtiyaçları için taş oyma makinasını doğru seçmek istiyorsanız aşağıdaki bilgilerini dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

 

Oyma makinası seçimi: kriterleri

Taş oyma makinası seçmesinde hangi kriterler var? Darbeli taş oyma makinası ve lazer taş oyma makinasının avantajları ve dezavantajları ne?

Taş oyma makinası seçimindeki kriterler aşağıda açıklandı:

  • Makina çalışma alanı. Yani işleyeceğiniz taş boyutlarını tahmin etmeniz gerekir. Çalışma alanları 30 * 40 sm, 50 * 60 sm, 60 * 120 sm olan makianalar var. Makina doğrudan taş üzerine konulur veya ayaklara tespit edilir ve taş bunun altına arabayla getirilir.
  • Makina türü: darbeli oyma veya lazer oyma makinası. Bunların arasındaki farklılıklar büyük. Darbeli oyma makinası görüntüyü doğrudan mekanik etki ile oyma yapar, bunun sarf malzemesi oyma iğnesidir. Lazer taş oyma makinası, oymayı doğrudan mekanik etki olmadan lazer ışını ile yapar.

Darbeli oyma makinasının avantajı, lazer ekipmanınden daha büyük oyma derinliği.

Darbeli oyma makinası desavantajları:

  • Yavaş oyma hızı, bunun sebebi darbeli mekanizma çalışma hızı sınırlanmış olması.
  • Taş kenardından belli boşluk bırakma zorunluluğu, bunun sayesinde taş kenarlarında baskı yapılamaz.
  • Oyma iğnesinin kısa kullanım süresi ve büyük fiyatı. İğne 10-15 portre yapıldıktan sonra değiştirilir.
  • Aşınan detayların değiştirilmesi için makinanın sık sık bakımı yapılmasına ihtiyaç: iğne değiştirmesi, dayanak veya sensör ayağı değiştirmesi.

Lazer makinası avantajları:

  • Darbeli oyma makinasına göre yüksek oyma hızı.
  • Taş doğruda etkilenmiş olması sebebiyle taş kenarlarında boşluklar bırakma ihtiyacı yok.
  • Taş üzerinde foto kadar gerçek görüntülerin oyması.
  • Oyma sırasında mekanik temas olmaması.
  • Makinaın işletim sıarsında bakımına ihtiyaç yok..
  • Daha geniş kullanım alanı: ahşap, cilt üzerinde oyma yapma, kumaş, plastik ve diğer malzemelerin kesme, bunun sayesinde makinanın tören sezonu dışında da işletilmesi mümkün.

 

Oyma makinasının ekonomik sebeplere göre seçimi.

Darbeli oyma makinasında yapılan oymanın sarf malzemesi bakımından maliyeti, lazer ışını ile oyma yaılmasından çok daha yüksek.

En çok kullanılan makina boyutu, çalışma alanı 50 * 60 sm’lik olan oyma makinasıdır, en çok istanilen heykel boyutları bunun içindedir.

Darbeli ve lazer taş oyma makinaları arasındaki seçim müşteri isteğine bağlı. Oyma hızı, kalitesi ve maliyetine bağlı. İkisi de ana görevini yaparlar: görüntüyü taş üzerinde oyarlar.

Hem darbeli oyma hem de lazer makinasını Mirtels şirketinden satın alabilirsiniz. Bunun için en yakın şubemize başvurun ve oradan makina işletilmesine ilişkin gereken konsültasyonları alın.